ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Οπτικά Αθήνα

αναλυτική παρουσίαση καταστήματα οπτικών
ποικιλία οπτικών ειδών

Άρθρα

Φακοί Επαφής
Ο φακός επαφής (ή αναφερόμενος απλά ως φακός) είναι ένα διορθωτικό, κοσμητικό ή και θεραπευτικό μέσο που χρησιμοποιείται από ανθρώπους με προβλήματα όρασης όπως μυωπίααστιγματισμόυπερμετρωπία και πρεσβυωπία. Είναι μια μικρή φακοειδής οφθαλμική πρόθεση που τοποθετείται πάνω στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού. Χρειάζεται το βλεφάρισμα του ματιού ώστε να παίρνει το δάκρυ για καθαρίζεται και να μην θολώνει αλλά και για να παραμένει στην θέση της. Τα πρώτα σχέδια για τους φακούς επαφής δημιουργήθηκαν από τονΛεονάρντο Ντα Βίντσι το 1508.

Οι φακοί επαφής χρησιμοποιούνται συνήθως για την αποφυγή χρήσης γυαλιών. Οι άνθρωποι επιλέγουν να φορούν φακούς επαφής για πολλούς λόγους, συχνά λόγω της εμφάνισής τους και λόγους πρακτικότητας. Σε σύγκριση με τα γυαλιά, οι φακοί επαφής επηρεάζονται λιγότερο από τον υγρό καιρό, δεν δημιουργείται ποτέ ατμός επάνω τους, και παρέχουν ένα ευρύτερο οπτικό πεδίο. Είναι πιο κατάλληλο για τις αθλητικές δραστηριότητες. Επιπλέον, οφθαλμολογικές παθήσεις όπως ο κερατόκωνος δεν μπορούν να διορθωθούν με ακρίβεια με τα γυαλιά.

Έχει υπολογιστεί ότι 125 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν φακούς επαφής σε όλο τον κόσμο (2%), συμπεριλαμβανομένων των 28 με 38 εκατομμυρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και 13 εκατομμύρια στην Ιαπωνία. Τα είδη των φακών που χρησιμοποιούνται προβλέπεται να διαφέρουν 

Τύποι

Υπάρχουν δύο τύποι φακών επαφής:

  • Οι μαλακοί φακοί επαφής

Οι μαλακοί φακοί επαφής είναι οι πιο συνηθισμένοι ως προς την χρήση τους. Είναι πολύ άνετοι, συνηθίζονται στο μάτι από την πρώτη κιόλας εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αθλήματα χωρίς να υπάρχει ο φόβος που υπήρχε με τα γυαλιά. Μπορούν να συνδυαστούν με χρώμα. Οι μαλακοί όμως δεν μπορούν να συνδυαστούν σε κάποιες περιπτώσεις φαρμακευτικής αγωγής. Επίσης, απορροφούν νερό από το μάτι κι έτσι αν το άτομο πάσχει από ξηροφθαλμία έχει ενοχλήσεις.

  • Οι ημίσκληροι αεροδιαπερατοί φακοί επαφής

Οι ημίσκληροι φακοί επαφής δεν είναι και πολύ συνηθισμένοι, κυρίως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την προσαρμογή τους. Διαρκούν όμως περισσότερο από τους μαλακούς, δεν απορροφούν νερό, επιτρέπουν περισσότερο οξυγόνο να περνά στο μάτι και ταυτόχρονα μπορούν να συνδυαστούν με σχεδόν οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχει όμως συχνά κίνδυνος αποκόλλησης από το μάτι ή και μετακίνησης από το οπτικό πεδίο του ματιού.

Διάρκεια

Σε σχέση με την διάρκειά του, υπάρχουν 4 τύποι φακών επαφής:

  • Ημερήσιοι

Κάθε φακός χρησιμοποιείται για μια μέρα και μετά πετιέται, χωρίς αποστείρωση.

  • Μηνιαίοι

Οι φακοί που ανοίγονται, μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ημέρα που ανοίγονται έως τις επόμενες τριάντα. Κάθε βράδυ χρειάζονται να αποστειρώνονται στην θήκη τους με ειδικό υγρό. Υπάρχουν παραλλαγές των μηνιαίων όπως διμηναίοι και τριμηνιαίοι.

    • Μηνιαίοι μέρας και νύχτας

Φακοί με μεγάλη αεροδιαπερατότητα σε οξυγόνο που επιτρέπουν στον χρήστη να κοιμάται και με αυτούς και να τους φοράει έως και 30 μέρες συνεχόμενα.

  • Ετήσιοι

Συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα με τους μηνιαίους όμως οι ετήσιοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 360 ημέρες από την ώρα που ανοίγονται. Υπάρχουν παραλλαγές όπως οι 2ετής και αυτοί που διαρκούν 1,5 χρόνο.

Μαλακοί και ημίσκληροι φακοί επαφής

Σε σχέση με τις ιδιότητες φακών επαφής και τις παθήσεις που αντιμετωπίζουν, υπάρχουν:

  • Μυωπικοί-Υπερμετρωπικοί

Για μυωπία και υπερμετρωπία αντίστοιχα.

  • Τορικοί

Για αστιγματισμό με ειδικό σχήμα για την καταπολέμηση της καμπυλότητας που παραμορφώνει την εικόνα (ανώμαλο αστιγματισμό).

  • Για κερατοκώνο

Μπορεί να είναι ημίσκληροι (το πιο συνηθές) ή και μαλακοί-ημίσκληροι ταυτόχρονα (όταν είναι μαλακοί γύρω και σκληροί στη μέση βοηθόντας στην άνεση). Κρατάνε τον κερατοειδή σταθερό παρέχοντας και καλή όραση σε άτομα που πάσχουν από κερατοκώνο.

 
Αναζήτηση Περιοχών
Επαγγελματικές Κατηγορίες

© Οπτικά Αθήνα | All rights reserved